Humans of Oslo – Fra nett til lerret

Oslo er den største byen i Norge når det kommer til innbyggere, men Humans of Oslo går forbi tallene, forbi merkelappene, religion, etnisitet og hudfarge, og fokuserer på det særegne og personlige ved hvert menneske, som utgjør Oslo. «Dette er Oslo, folk slik de er» – Iffit Qureshi. 

 

Nærhet, varme og de personlige historiene er stikkord som fotograf og tidligere skribent Iffit Qureshi fokuserer på når hun leter etter mennesker å fotografere til Facebook-siden og bloggen Humans of Oslo. Hun forteller at etter hendelsene den 22. juli 2011 klarte hun ikke lenger å skrive noe i mediene. Da ble det å ta fram kameraet en løsning, og med inspirasjon fra prosjektet Humans of New York har Qureshi i løpet av de siste årene fotografert over 1600 mennesker i byen og publisert dem på Facebook-siden Humans of Oslo. Men minst like viktig har det vært for henne å fortelle menneskenes historier, og om deres tanker og utfordringer.

Fra den 18. november blir prosjektet, som fra før av var på nett og i

 bokform, vist frem som utstilling på Bymuseet i Frognerparken. Møtet med sammensetningen av disse bildene på utstillingen gir et totalbilde av mangfoldet som Oslo utgjør. Det er først når man begynner å gå dypere inn i historiene til de portretterte menneskene at det går opp for oss at vi i bunn og grunn er mer like enn gjerne vi tror, til tross for ulikheter. Vi strever alle med vårt, lite og stort, uavhengig av etnisitet, alder, klasse eller religion. Iffit Qureshi lykkes med Humans of Oslo å vise frem kjernen av byen. En viktig del av Oslos identitet ligger her, bak alle disse menneskene, i deres historier.

Det er mulighet for å se Humans of Oslo på Bymuseet frem til den 15. mars 2015.

 

Dette er Oslo, folk slik de er – Iffit Qureshi

Størst av alt er kjærleiken