Utsnitt: Nettrollene som ingen kan målbinde

«Det var du som skulle vært skutt på Utøya», er det groveste ungdomspolitiker Sara Økland fra Fremskrittspartiets Ungdom har opplevd av hets på nett. Økland mener man må tåle litt om man er ungdomspolitiker, men her går det en grense.

Både Økland og ungdomspolitiker Nicolas Wilkinson fra Sosialistisk Ungdom ser tendensen til at nettrollene angriper person og ikke sak. «Det er beinhardt psykisk, jeg er nok ikke den eneste som har gått gjennom noen dager og hatt det skikkelig tungt.» Økland peker også på at hun opplever at kvinner i større grad enn menn får hets som er rettet mot det seksuelle og kroppslige, som «jævla fitte» og personer som ønsker at du skulle ha vært voldtatt.

Netthets virker å være et varende, om ikke voksende problem i kommentarfeltene på nettaviser og blogger. Flere av de store nettavisene har blant annet innført kommentarfelt der man må logge inn via Facebook for å kunne kommentere for å unngå anonymitet og regulere usaklige kommentarer.

Den 10. mars skrev Muniba Ahmad kronikken «Hvorfor jeg er mer norsk enn Hege Storhaug» på Aftenposten.no som et motsvar til Storhaugs kritikk av statsminister Erna Solbergs besøk i en norsk moské. Kronikken vakte oppmerksomhet og Ahmad fikk stor respons på innlegget sitt, deriblant en dødstrussel på Facebook. Til tross for flere rapporteringer av kommentaren nektet det sosiale mediet å fjerne kommentaren, og først da flere av de største norske mediene ga den oppmerksomhet, responderte Facebook med en beklagelse.

– Det er mye der ute som går ubehandla, som går forbi. Det er ikke alle sakene mediene tar tak i, og da er det mye hat og grums som bare blir der ute uten at det blir gjort noe med det. Det er også en stor grunn til at disse nettrollene fortsetter med å spre hat, rett og slett, sier Ahmad til OSTV.

Tross grove meldinger og hets på nettet, oppfordrer Ahmad unge, og særlig unge muslimer, til å fortsette å heve stemmen for sakene de brenner for, og ikke være redde for det.

– Nettrollene er stort sett overrepresentert på nettet, det fins mange flere som støtter deg, sier Ahmad.

Tekst: Greta Høvring